Blogas
  • pagrindine1.JPG
  • pagrindine2.JPG
  • pagrindine3.JPG
  • pagrindine4.JPG

simas Murnikas

Kiekvienas valgydamas aštrų maistą, pagalvoja, kodėl mums taip griaužia? Kodėl kartais net pradeda kauptis prakaitas. Tai vyksta dėl to, nes mūsų organizmas prisitaiko prie aštraus maisto ir pakelia kūno temperatūrą. Bet pabandykime visą tai įrodyti moksliškai.


Atliekame eksperimentą.

 

Mums reikės:

  • Mėtinio saldainio - gali būti čiulpiamas, ar šokoladinis. Šiuo atvėju panaudojau šokoladą su labai stipriu mėtos įdaru.
  • Aitrios paprikos. Tai gali būti ir džiovinta ar net nuskinta paprika, čilli pipiras, aitriosios paprikos prieskoniai.
  • Termometro – aš naudojau močiutės seną termometrą.

 

unnamed

Eiga:


Suvalgome mėtini saldainį ir kol jaučiame gaivų skonį burnoje, pasimatojame burnos temperatūrą. Mano temperatūra 36,7 laipsnių Celcijaus.
Nieko nelaukę imame aitriąją papriką ir suvalgome jos dalį.!!!! Atsargiai, labai aštru, imkite mažą gabaliuką!!!. Suvalgę, iškarto pasimatojame burnos temperatūrą. Aš gavau 37,3 laipsnio Celcijaus. Kiekvieno žmogaus kūnas reguoja skirtingai, todėl patariu kiekvienam pabandyti tai pačiam.

 

Kodėl tai vyksta?


Rūgštys, kurias išskiria aitrioji paprika, sureguoja su kūno receptoriais, jie reguoja su kūno temperatūra, centrinė nervų sistema nebesupranta kas vyksta kūne, todėl pakelia kūno temperatūrą, kuri susilygina su išskirtų rūgščių temperatūra.
 
Įkvėpimo šiam bandymui sėmiausi iš prekybos centro "Maximą" smegenistų kortelių.

 

Super mokslininkas,

Simas Murnikas