phpThumb generated thumbnailjpg
Prieš Velykas prekybos centrų lentynas nukloja įvairiausių kiaušinių dažų paletė. Pasirinkus tokius dažus, kyla klausimas, ar jie nepakenks mūsų sveikatai, ar saugų tokius kiaušinius duoti vaikams, ar tikrai nuoširdžiai galėsime džiaugtis šia švente.

Kuomet sintetika nebuvo užkariavusi pasaulio, žmonės kiaušinius margindavo natūraliais dažais. Tai vienas pigiausių ir paprasčiausių būdų. Vietoj to, kad eitumėte į parduotuvę, nueikite į parką, aplankykite močiutę kaime ar tiesiog pasirauskite savo spintelėse. Čia rasite pačių tinkamiausių dažų: svogūnų lūkštų, įvairių augalų lapelių, medžių žievų ar arbatų.

Tokie dažai, kad ir prasiskverbs pro kiaušinių lukštus, valgydami margučius nei jūs, nei jūsų svečiai, neteršite savo organizmo dirbtinių dažiklių doze.

 

Marginimas natūraliais dažais

Marginimui naudojami natūralūs dažai, išgaunami iš augalų dalių. Reikia paimti tiek vandens, kad jis apsemtų dažomus kiaušinius. Į vandenį įpilti 1 šaukštelį acto ir tam tikrą kiekį intensyvią spalvą turinčių augalų dalių. Mišinys verdamas 15 min. Į atvėsusius dažus merkiami kiaušiniai ir dar verdama 15 min. Išvirti kiaušiniai dar palaikomi dažuose. Nuo to, kiek laiko laikysime margučius dažuose, priklausys spalvos intensyvumas. 

 

Štai keletas receptų:

Nedėkite kiaušinių tiesiai iš šaldytuvo į pernelyg šiltą vandenį, nes lukštas suskils. Geriausia, jei tiek kiaušiniai, tiek nuoviras bus kambario temperatūros. Jei naudojate žoleles, dėkite jų 3 arbatinius šaukštelius ar net daugiau, norėdami išgauti norimą efektą.

 

Šaltinis: www.ekodiena.lt